De nya resande –Bengt, Jessica, Peter, Richard och David – svenska miljökändisarna som gärna fossilflyger gratis

Jag kommer nu förmodligen få ett antal ilskna mail.

Romer kallades förr för resande. Tror att de började kallas så av myndigheterna i början på 1900-talet.

Den nya tidens resande är den svenska övre medelklassen. Den svenska övre medelklassen fossilflyger som om det inte fanns någon framtid och värst är tjänstemännen och affärsfolket men även fackföreningsmänniskorna och miljöfolket. En bakgrund till alla resande är att Sverige förmodligen är ”bäst” i världen på att bilda organisationer och myndigheter. Vi har nu fler organisationer i Sverige än antalet boende i hela Stockholm. Det ligger nu på sådan detaljnivå att man börjat fundera på att bilda ett riksförbund för vänsterhäntas korrekta användning av vanliga saxar.

Alla dessa organisationer behöver förstås en vd och en ordförande och därmed har vi en fin bas för de nya resande. Så snart du är vd eller ordförande måste du bara besöka broderorganisationen i Finland och lokalavdelningen i Luleå och på den vägen är det. Så här går det till. Bilda t ex en lokalavdelning för Metall i Korpilombolo. När du fått mer än tio medlemmar ansöker du om resebidrag från Metall centralt och så bokar du en internationell konferensresa till Singapore. Ta med vice ordförande och kassören med respektive. Glöm inte ta med lite papper från Metall-Internationalen och se till att få pappren stämplade i Singapore för att kunna visa medlemmarna. Sen är det bara att packa upp badbyxorna.

Det sägs att Sverige inte är korrupt. Det är tyvärr inte sant. Alla som kan utnyttjar systemet. Fackföreningsrörelsen bryr sig inte om klimatet bara de får sin gratis solresa. Det är mer standard än undantag att chefer och tjänstemän/specialister utnyttjar systemet och får gratis resor, middagar,luncher, bilar mm.

ALLA i ledningen för föreningen Svensk Solenergi borde vara föredömen. Tyvärr har jag idag upptäckt att det delvis är tvärtom. Många av dem är tyvärr inga förebilder. De är belastningar.

Tre av medlemmarna i ledningen för Svensk solenergi fossilflyger gratis på medlemmarnas och skattebetalarnas bekostnad. Det gäller talespersonen, teknologie doktor, Johan Lindahl. Det gäller sekreterare Jan-Olof Dahlenbäck, även professor på Chalmers. Det gäller styrelsemedlemmen Andrew Machirant. Om någon av dem betalat kontant med egna medel för flygresorna och kan bevisa det ber jag om ursäkt.

De är redan arga på mig för att jag säger vad jag tycker. Jag har redan kallat föreningen Svensk Solenergi för Sveriges sämsta fackförening men då trodde jag inte att det var så illa.

Det är mycket värre än jag någonsin trott.

Industrin, myndigheterna, energibolagen och företagen smutsar ner Sverige och världen med sina fossila utsläpp från flygplan.
Företagsledarna bryr sig inte om de fossila utsläppen när de flyger. Journalisterna bryr sig inte om utsläppen när de fossilflyger.
Sveriges miljökändisar bryr sig inte om utsläppen när de fossilflyger. Du bryr dig inte om utsläppen när du fossilflyger privat men du betalar ändå själv.

Av de resande är miljöfolket värst då de borde veta bättre.

Först ut i artikelserien om de nya resande är därför några av miljökändisarna.

Vi har i Sverige ett märkligt tankesätt: Av någon anledning tror vi att vi svenskar är så mycket duktigare än alla andra nationaliteter. Den enda avvikelsen i detta tankesätt är att vi kan acceptera att tyskarna förmodligen är lika bra som oss gällande bilteknik. Jamen norrmännen då. De är rikare än oss. Nä-det beror bara på oljan. Innan oljan var norrmännen bara ett folk som pratade fånigt och kallade banan för guleböj. Det här är dock inget som vi säger rakt ut. Det bara är så. Samtidigt är vi så blygsamma att det vore stora skammen att säga det rakt ut. Det är den stora svenska hemligheten.

Jag är likadan själv. Tror att jag är guds gåva inom energieffektivisering och solenergi. Skojar bara. Det är tabu att säga så.

Frågan är varför vi är sådana? Har det att göra med att vi en gång var fruktade vikingar? Att vi hållit oss från krig i 200 år? Att vi var duktigast och rikast i världen efter andra världskriget?

De svenska klimatkändisarna har ofta en naturvetenskaplig utbildning om de nu inte är politiker. De skriver artiklar och håller föredrag och är anställda inom en lämplig organisation/företag. De svenska klimatkändisarna tycker också att de är duktigare än folk i andra länder. Därför sker följande som ett brev på posten. Så snart någon svensk blivit en jätteliten klimatkändis ploppar första tanken upp. Vi ska lära folk utomlands hur man förbättrar klimatet. Klimatkändisen måste då förstås delta i alla viktiga internationella konferenser utomlands så de andra länderna lär sig hur de ska göra. Gärna långt bort till Japan, Kina, Sydafrika, Sydamerika och USA men Köpenhamn, Paris, Rom eller till och med Polen duger. Om du är klimatkändis blir du viktig och någon att räkna med eftersom du får besöka internationella konferenser. Än idag delger miljökändisarna stolta sin omgivning med information om sina viktiga utlandsresor. Dock gärna lite i förbifarten då det viktiga är den stora saken, klimatproblemen. De ser aldrig sig själva som nedsmutsare eftersom de har en så viktig internationell informationsuppgift i världen. Det grundläggande för miljökändisen är att någon annan bjuder på resan. Sedan slinker det naturligtvis med lite privat förströelse på resmålet men det får man absolut aldrig erkänna.

Själv är jag en för liten miljökändis så jag får aldrig åka med utomlands och känner förstås en viss avund.

Det finns olika sorters miljökändisar. Först ut är de vetenskapliga miljökändisarna. De är oftast anställda på högskolor, myndigheter eller större företag. De är ofta ingenjörer, kemister, samhällsvetare eller doktorer och professorer.

Vilka är då de vetenskapliga miljökändisarna?

En del av miljökändisarna är de som är involverade i solenergi. Där är man smarta nog att berätta att man deltar i internationella möten som representanter för Sverige. Det låter bättre. Det ska gärna stå på engelska. Det gör att det verkar viktigt. Som de regelbundna internationella mötena utomlands inom ramen för IEA PVPS Task 15. Oj det låter väl svårt och bra. Låt dem åka!

Sedan beskrivs det som: Sverige deltar i IEA PVPS (International Energy Agency Photovoltaic Power System Programme) Task 15 Enabling Framework for the Acceleration of BIPV (Building Integrated Photovoltaics = byggnadsintegrerade solceller). ”Oj det verkar jätteviktigt och svårt. Då måste de få åka. Helt ok att de fossilflyger.”

Men vänta nu, vad är det de gör egentligen? Nja, de åker och tittar på solceller och en del av solcellerna sitter på väggar.

Men vi har ju solceller i Sverige och också sådana som sitter på väggar.

Vilka är det då som fossilflyger för att titta på solceller?

Ja det är bland andra Bengt Stridh, Mälardalens högskola, David Larsson, Solkompaniet, Jessica Benson, RISE, Peter Kovacs, RISE, och Rickard Nygren, White arkitekter samt professor Jan-Olof Dahlenbäck, Chalmers och Svensk Solenergi. De reser ofta på detta sätt.

Vem är det då som betalar? Det är i huvudsak de svenska skattebetalarna som betalar.

Exempelvis står Energimyndigheten för stora delar av kostnaderna. EU står för en del av kostnaderna.

Men är det inte Energimyndigheten som fått sån kritik för att inte få fart på energieffektiviseringen i Sverige?

Kanske vore effektivare av Energimyndigheten att lägga pengarna på inköp av solceller än att lägga pengarna på fossilflyg och dyra hotellnätter i Kina och Japan.

Men åker miljökändisarna så mycket fossilflyg? Ja det gör de.

Vi kan ta som exempel Bengt Strid på Mälardalens högskola. Bengt Strid har en blogg, Bengts villablogg, där han berättar om hur hans egna solceller på taket fungerar. Det är en bra och detaljerad blogg. Men Bengt berättar också om sina internationella resor. Det var inte bra tycker de andra resedeltagarna som blir sura på Bengt. Bengt! Du skulle ha tänkt på den svenska avundsjukan tänker de. Du kunde väl låta bli att nämna namn på dina svenska resekamrater!

Här följer ett antal utdrag från Bengts villablogg:

2014

IEA PVPS möte i Freiburg

Tisdag-torsdag Tyskland. Från Sverige deltar även Anne Andersson, SP, och Johan Paradis …. finansiering för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.

4 dagars konferens PVSC i Denver USA

”….besök i en botanisk trädgård och blev mycket nöjd över att där även se Broad-tailed hummingbird (Bredstjärtad kolibri). Kolibrier är fascinerande små och kvicka…”

EU PVSEC – Amsterdam

På måndag.. Under tisdag …..där Peter Kovacs, SP, David Larsson, Solkompaniet, och jag deltar. ..nästa möte i Kyoto i november.. och Energimyndigheten i Sverige är intresserade av ett svenskt deltagande.”

EU PVSEC – Amsterdam

Anne Andersson, SP, och jag var på plats från Sverige.

Utanför konferensen satt David Larsson, Solkompaniet, Johan Lindahl, Uppsala Universitet, Peter Kovacs, SP, och Michiel van Noord och åt lunch. ”

IEA PVSEC – Dag 2

Från Sverige var det David Larsson, Solkompaniet, Peter Kovacs, SP, och jag.

Vi avslutade kvällen med en svenskmiddag på en pakistansk restaurang. Det blev Anne Andersson och Peter Kovacs, SP, David Larsson, Solkompaniet och Antonis Marinopoulos ABB.”

IEA PVSEC – Dag 3

Det blev sedan lunch med fyra andra svenskar, däribland Richard Thygesen.

-träffade ytterligare en svensk, det var Andrew Machirant Svensk Solenergi.

då blev det sedvanlig svenskmiddag med Anne Andersson och Peter Kovacs, SP, Rasmus Luthander, Uppsala.”

EU PVSEC – Dag 4

-flyga hem till Sverige.

Åker till Brüssel i morgon.

Svensk Solenergi deltar i projektet inom EU:s IEE.

Intervjuerna är utförda av Bengt Stridh, ABB, på uppdrag av Svensk Solenergi.

PV-GRID har sitt sista projektmöte på onsdag i Brüssel. Där deltar Jan-Olof Dahlenbäck, Svensk Solenergi, och jag.”

Ӏr nu i Bryssel och hann med middag tillsammans med deltagarna

REserviceS final event

Var idag .. i Bryssel

Projektet hade …kostat 2,2 miljoner Euro.

…om man är intresserad av att vara med i något projekt i “Horizon 2020”. Det är rejält med pengar som EU satsar i Horizon 2020. Närmare bestämt 80 miljarder Euro under perioden 2014-2020…”

Madeira”

2015

Kick-off IEA PVPS

Heerlen, Holland. Flög Arlanda-Amsterdam

Mötet varar i tre dagar. Svenska deltagare är SP (Peter Kovacs), Solkompaniet och White arkitekter (Rickard Nygren).

Energimyndigheten… finansieringen.”

”I Eindhoven pågick ett holländsk möte om..vi…, minglade och fick en buffémiddag.

Svenska deltagare är Mälardalens högskola, Solkompaniet, SP och White arkitekter. Energimyndigheten… finansieringen. Projektet pågår 2015-2018.”

2016

”IEA PVPS Dag 3

Idag var det studiebesök. Eindhoven

På grund av att något kört en drönare vid Arlanda stoppades all trafik på Arlanda en halvtimme ”

”IEA PVPS Dag 2

Nice i Frankrike.

Svenska deltagare är SP (Peter Kovacs och Martin Warneryd), Solkompaniet (David Larsson) och White arkitekter (Rickard Nygren).

Under den gemensamma middagen…

I morgon ska vi göra studiebesök innan det blir hemresa.”

Danmark

Inom IEA PVPS

Svenska deltagare är SP (Martin Waneryd och Peter Kovacs), Solkompaniet (David Larsson) och White arkitekter (Rickard Nygren). Energimyndigheten bidrar med finansiering.”

IEA PVPS Albuquerque

Är i skrivande stund i Albuquerque, New Mexico, USA.

Tisdag-torsdag Från Sverige deltar även Anne Andersson, SP, och Anna Bengtsson, Solkompaniet, i detta möte. ….finansiering för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.”

På IEA PVPS i Marrakech

vi gick till kryddbutik, skobutik, läderväskor, läderbälten, …

Smakerna… Mintte, vilken njutning. Juicerna, inte alltid klart vilken sort men härliga.”

2017

IEA PVPS 13 Lugano

Måndag-onsdag Från Sverige deltar även Anne Andersson, SP, Johan Paradis och Linn Andersson från Paradisenergi. …finansiering för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.”

”IEA PVPS

Sverige deltar genom Anne Andersson, SP, Bengt Stridh, ABB Corporate Research, Johan Paradis Paradisenergi, och Mårten Lind, Solkompaniet. …. finansieringen för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.”

2018

IEA PVPS i Tokyo

Idag var det sista dagen.. i Tokyo. Vi gjorde en lång busstur med studiebesök på tre olika platser.

Yokohama

Sverige deltar genom Bengt Stridh, Mälardalens högskola, David Larsson, Solkompaniet, Jessica Benson, RISE, Peter Kovacs, RISE, och Rickard Nygren, White arkitekter. … finansieringen för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.”

”workshop som hölls idag vid “Technical University of Vienna”. ..vi var tre från Sverige.

Nu är det hemfärd från Wien till Västerås.”

Rickard Nygren, Peter Kovacs, David Larsson och Jessica Bensonkvällsutflykt Budapest.”

IEA PVPS i Hameln Tyskland

vi satsa allt vi kan på att minska användningen av fossil energi. Det duger ínte att “någon annan” gör något. Hela världen måste dra åt samma håll. Du, jag och alla andra…” skrivet av Bengt Stridh.

”Sitter på hotellrum i Hameln,Hannover. Har rest från Västerås idag via Arlanda och Amsterdam till internationellt möte i Hameln. Det strulade i morse med trafikstockningar så jag höll på att missa

flyget från Arlanda. ”Onsdag-fredag ….finansiering för det svenska deltagandet kommer från Energimyndigheten.”

Nästa gång: Den ”samvetsgranne” klimatkändisen som inser problemet men ändå inte kan sluta fossilflyga gratis.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Bilden: Resande?

2 reaktioner på ”De nya resande –Bengt, Jessica, Peter, Richard och David – svenska miljökändisarna som gärna fossilflyger gratis

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.