De e mycke nu..

De stora industrierna börjar ifrågasättas.

LKAB har räknat fel på gruvan. De var inte så mycket malm som man trodde.

Cementa på Gotland är en jättestor klimatbov.

Kubal förstör Sundsvalls miljö.

Helt paradoxalt nog får vi kanske tacka president Trump! För klimatgärningen att stänga ner Kubalfabriken och samtidigt straffa Putins kompis den korrupte ryssen Oleg Deripaska.

Om det blir verklighet kanske vi ska föreslå Trump till Nobelpriset i miljö.

LKAB:s räknefel är ju också en god klimatgärning. Då kanske vi lättare kan gå över till mer återvinning av järn och stål.

Cementa på Gotland har ju nämnt nerdragning eller avveckling vilket vore en stor klimatbonus och väldigt passande när vi nu vill gå över till mer trähusbyggande för flerbostadshus.

LKAB, Cementa och Kubal får idag stora subventioner av staten och vid neddragning/avveckling sparar vi stora skattemedel.

Som en extra karamell får vi svenska skattebetalare därmed kanske fina skattesänkningar.

Desutom skulle avveckling/neddragning på LKAB, Cementa och Kubal innebära att stora eleffekter frigörs för bättre ändamål.

Nästa fråga är om vi kommer att slänga bort miljarder på pilotprojektet för HYBRIT, SSAB, LKAB och Vattenfalls initiativ för fossilfritt stål. Metallaren Stefan Löfven och ”Brunkolmagnus” Hall har skrivit på detta projekt och det gör mig inte mindre orolig.

Den svenska råstålsproduktionen uppgick till 280.000 ton under september 2018. Det är en minskning med 37 procent jämfört med samma månad 2017, visar statistik från Jernkontoret.

Metallpriserna faller.

LKAB räknade fel igen och såg inte de rostiga balkarna i pelletsverket i Svappavaara och produktionen stoppas under fyra månader.

Ska HYBRIT bli nya ”Stålverk 80”?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: LKAB kantrar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.