Dagens Kåberger

Utdrag ur Kåbergers allra senaste artikel i ETC Göteborg:

”De stora bolagen vill inte bygga ut elproduktion som konkurrerar ut de gamla fossil- och kärnkraft­verken.

I USA har ett stort elbolag med det fina namnet Energy Future Holdings gått i konkurs. Bolagets affärsidé var att köpa upp kärnreaktorer och kolkraftverk.

GE, ett av världens största och äldsta leverantörer av utrustning till elsystemen i världen, tvingades nyligen konstatera att man förlorat nästen 200 miljarder kronor på att man trott att åtminstone gasturbiner skulle kunna fortsätta konkurrera när förnybar energi ökade marknadsandelen.

Tidigare gick Westinghouse i USA i konkurs eftersom man inte klarade att leverera kärnreaktorer som man planerat, och lika illa gick det för franska Areva som också misslyckats med att leverera reaktorer men som räddades av franska staten via det statliga elbolaget Edf.

I USA har elföretagen bara i år stängt mer än 10 000 MW kolkraft, och meddelat att man kommer att stänga ytterligare 5 000 MW.

I Spanien har den nya progressiva regeringen berättat att man avskaffar den skatt på solel som infördes för att stoppa utbyggnaden av solel och rädda gamla kol och kärnkraftverk. Man ska också byta ståndpunkt i EU och stödja förslaget att förbjuda subventioner till kolkraftverk.

I Tyskland äger de stora elbolagen äger tillsammans bara 0,2 procent av solcellselen.

De stora bolagen vill inte bygga ut elproduktion som konkurrerar ut de gamla fossil- och kärnkraftverken.

Det är hushåll, kooperativ, småföretag och kommunala energibolag som i stället kan öka sin kontroll över den elförsörjning de är så beroende av.”

Slut citat Kåberger.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Solceller på fasad är framtiden

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.