”Byråkraterna på Energimyndigheten kan skaffa sig ett anständigt och riktigt jobb istället för att försörjas av folkets skattepengar”

45 kW Borlänge Lorex

Utdrag från konversation på Solcellsforum: http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Elcertifikat-td5005725i40.html#a5016266

Jan 26, 2019; 8:17pm

Signaturen Morby skriver på Solcellsforum:

Jag har fått kontobesked från Energimyndigheten på 23 elcertifikat. Och då undrar jag vart jag kan sälja
dessa och till vem?

/Lars

Jan 27, 2019; 9:47am.

Signaturen Arne skriver på Solcellsforum:

Först ska du höra med den elhandlaren som köper din ström från solcellsanläggningen.
23 st är inte många för ett elhandelsbolag att köpa. Det är det som är problemet att många elhandelsbolag inte tycker det är någon mening att köpa så få med tanke på det höga administrationsbesväret.

Elcertifikat har en giltighetstid på 15 år, tro jag det är. Så man kan samla på hög och försöka sälja dem när kursen är hög.

Vi har hittills inte sålt några elcertifikat eller ursprungsgarantier utan samlat på hög. Vi lät överföra alla våra elcertifikat ca 34 st till en bekant som har solcellsanläggning och också har Ceasarkonto. Alltså de såldes inte till bekanten, utan endast överfördes, och
det var förbannat byråkratiskt. Vi fick fylla i en blankett och skriftligen ansöka om överföringen hos energimyndigheten. Men nu överförs alla våra nytilldelade elcertifikat vi får, även automatiskt till bekanten.
Bekanten har ca 35 st. På bekantens Ceasarkonto ligger alltså nu 69 st elcertifikat. Tanken är att bekanten ska sälja alla på en gång. Han skulle ha gjort det i höstas då de låg på ca 270 kr/st. Men vi kunde inte överföra dem till bekanten hur vi än försökte och missade därför chansen till ett gott pris. Det visade sig att
Energimyndigheten har lagt spärr elcertifikatkontona. Sådan överföringsspärr har de tydligen på alla Ceasarkonton. Det var därför det inte gick att överföra. Idiotiskt, må jag säga. Man måste ju själv fullt ut kunna förfoga över sina elcertifikat och ursprungsgarantier.
Bekanten som har Enkla Elbolaget hade velat sälja alla elcertifikaten 69 st till dem nu i höstas, då de köper elcertifikat av sina kunder. Men som sagt
pga helt onödig och idiotisk byråkrati av Energimyndigheten missade vi det.

Ursprungsgarantierna är färskvara och har en hållbarhet på 1 år, sedan förfaller de. Jag vet inte om den som köper dina elcertifikat även vill ha ursprungsgarantier.

Om ditt nuvarande elhandelsbolag inte vill köpa, då kanske annat elhandelsbolag som du kanske
byter till i framtiden köper dina elcertifikat. Du kanske ska byta snart?
Man verkar få ca 180 kr/st nu om man ser på spottpriset på www.skm.se

Ja tycker att elcertifikat och urspungsgarantier för privatpersonerhelt ska läggas ner. Privatpersoner ska inte behöva hålla på med det. Istället ökar Staten(som nu även bekostar elcertifikaten och ursprungsgarantierna) det direkta skattereduktionen för privatpersonen med säg 0,30 kr/kWh från nuvarande 0,60 kr till 0,90 kr/kWh såld solström. En mängd enerverande och ogenomtänkt byråkrati kan då alla privatpersoner slippa. Jag tänker på:

-anmälan om elcertifikatkonto hos Energimyndigheten.
-anmälan om ”UG-begränsat uppgiftlämnade” hos Energimyndigheten.
-ansökan om rätt till tilldelning av ursprungsgarantier hos Energimyndigheten.
-anmälan om förändring av anläggning hos Energimyndigheten.(om man lägger till någon panel)
-anmälan av förändring av innehavare eller uppgift avseende anläggning  som är godkänd för tilldelning av elcertifikat och/eller ursprungsgarantier” hos Energimyndigheten.
-slipper skaffa bankId för att kunna logga in på Cesar-konto.
-slipper hålla reda på elcertifikat och urspungsgarantier.


När man säljer sitt hus och flyttar måste dessa byråkratiska steg utföras av hussäljaren och husköparen. Ingen blir glad för sådant.

En mängd onödig byråkrati kan kastas på soptippen där de bäst hör hemma. Samtidigt ska antal byråkrater på Energimyndigheten skäras ner kraftigt. De kan skaffa sig ett anständigt och riktigt jobb istället för att försörjas av folkets skattepengar, t.ex. montera solcellsanläggningar.”


Arne slår huvudet på spiken.

Mer behöver inte sägas.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.