Bixia följer inte lagen

Bixia följer inte lagen. Enligt lag ska elbolagen visa hur mycket el de köper in från förnybara energikällor, från kärnkraft, från kol och övrig fossil el.

Bixia visar inte detta på sin hemsida! Det är mycket enkelt att redovisa detta men de vet att de då förlorar kunder.

På sin hemsida visar Bixia jättemycket av sin verksamhet gällande förnybar el men inte sanningen.

Sanningen är att Bixia får hela 15 % av sin el från kol och olja och dessutom 14 % av sin el från kärnkraften.

Bixia AB är Sveriges fjärde största elhandelsbolag och har elkunder över hela Sverige. Bixia ägs av tio regionala bolag.

Det finns två knep för att se om ditt elbolag har 100 % förnybar el. Det ena är följande: Om det inte står lätttillgängligt och tydligt på elbolagets hemsida så har de inte 100 % förnybar el. Anledningen är att alla elbolag som har 100 % förnybar el är mycket intresserade av att tydligt berätta om detta.

Om elbolaget till exempel skriver: ”Vi älskar vindkraft” eller ”Vi strävar efter enbart förnybara energikällor i framtiden” betyder det att de inte har 100 % förnybar el. Endast om elbolaget tydligt skriver att de har 100 % förnybar el så har de 100 % förnybar el.

Det är jätteenkelt för ett elbolag att skaffa 100 % förnybar el. De behöver bara köpa in 100 % förnybar el. Det är inte svårt för ett elbolag att göra det. Det är inte mycket dyrare för ett elbolag att göra det.

Om ett elbolag har egen kolkraft eller kärnkraft så säljer de el från kolkraft eller kärnkraft.

Vissa elbolag köper el från kolkraftverk eller kärnkraftverk för att tjäna något öre per kWh. Eftersom efterfrågan på el från kolkraft och kärnkraft är låg är priset också något lägre för elbolagen.

Varför köper då inte Bixia el från förnybara energikällor för de resterande 29 procenten kol- och kärnkraft?

Anledningen är att det är lite billigare för Bixia att köpa denna kol- och kärnkraft och samtidigt lägga stora ekonomiska medel på PR och annonser där Bixia tycks vara för förnybar el än att satsa på 100 % förnybara energikällor. Om ingen märker att Bixia har 29 % kol- och kärnkraft så vad spelar det för roll tycks de tänka.

Det andra knepet för att enkelt kolla om ditt elbolag är smutsigt är att gå in på Telge Energis Smutselkollen: www.smutselskollen.se.

Kärnkraftsbolagen och kompanjonerna Conventus och Bixia vill att elförbrukningen ska öka och därför har de hittat på något som de kallar ”prognos”. I denna ”prognos” ökar elförbrukningen med 25 TWh i Norden.

I verkligheten sjunker idag elförbrukningen i Sverige. Conventus upplåter en av sina fejktidningar Solenerginyheter till Bixia att berätta om sin ”prognos”.

Här kan man verkligen prata om ”fake news”.

Bixia verkar vara positivt till förnybar el men detta är en bluff.

Bixia skriver fint på hemsidan:

”Vi på Bixia har en önskan om att elproduktionen i Sverige skall vara 100 procent förnybar. När vi enbart använder de förnybara energikällorna för att skapa elektricitet slipper vi koldioxidutsläpp, och då minskar vi den globala uppvärmningen på sikt. Fantastiskt! Vi på Bixia jobbar mot 100 % förnybar el och det gör vi bland annat genom att handla in el utan mellanhänder direkt från våra lokala elproducenter.

Bixia ägs av flera lokala energibolag och vi tror på den kraft som uppstår när många mindre aktörer samarbetar mot ett gemensamt mål. På så sätt kan vi ge dig personlig service så att du kan göra smarta, upplysta val. Tillsammans kan vi se till att det blir 100 % förnybar el framöver och du kan visa att du bryr dig genom att välja Bixia Nära till ditt elavtal. Då köper du närproducerad el från din lokala elproducent.”

Tyvärr för Bixia, är det mycket lätt att få 100 % förnybar el att erbjuda sina kunder. Bixia behöver bara, som de flesta av Sveriges elbolag redan gör, be sina inköpare att endast köpa in 100 % förnybar el.

Inte heller de tio regionala elbolag som äger Bixia redovisar på sina hemsidor hur stor andel kol- och kärnkraft de distribuerar.

Bixia skriver på Facebook :Black Week närmar sig och så även köphetsen. Vi på Bixia skulle vilja uppmana dig att gå mot strömmen och istället minska din konsumtion. Är du med oss?

Varför uppmanar inte Bixia till minskning av elkonsumtionen?

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: Solar Supply Vinslöv 64 kW

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.