Arga snickaren! Du ska gå klimatkurs!

Arga snickaren installerar direktel!

Arga snickaren, Anders Öfvergård, hjälper villaägare och lägenhetsinnehavare som bor dåligt med renoveringen. Häromdagen sändes ett TV-program där arga snickarens folk hjälpte ett stackars par i missär till ett bättre liv. Villan helrenoverades och döm om min förvåning när jag ser att arga snickaren lägger in direkteluppvärmning i köksgolvet och hallgolvet!

Seriösa renoverare gör inte så. Det är vattenburen värme som gäller och då i form av värmeradiatorer eller vattenburen golvvärme. Om man har vattenburen värme har man möjlighet att koppla in miljövänlig uppvärmning, se nedan.

Det är än så länge inte olagligt att installera direktel men ur klimatsynpunkt totalt förkastligt.

Det finns sedan lång tid tillbaka en samsyn i Sverige och EU att man inte ska installera direktel. Av miljöskäl och klimatskäl ska direktel ej installeras.

El är en högkvalitativ energikälla som kan användas till en stor mängd olika åtgärder som andra energikällor inte kan användas till och ska därför användas sparsamt.

Jag kan som exempel ta projekteringsanvisningarna hos Statens Fastighetsverk som ett exempel. Anvisningarna har en miljörangordning av olika energikällor. Gällande värme dvs uppvärmning anger Statens Fastighetsverk vad som är bästa typ av miljövänlig uppvärmning och vad som är sämre och vad som är allra sämst.

PROJEKTERINGSANVISNINGAR Energi/ 2015-11-01 / Bilaga 1, Miljövärdering av åtgärder

Förenklad miljörangordning för energitillförsel

Nedanstående rangordning är en förenklad lista som kan användas i tidiga skeden, innan beräkning av alternativen genomförs.

Värme

1.

Solvärme, spillvärme, geovärme (utan värmepump)

2.

Fjärrvärme (på grund av kraftvärme, spillvärme, avfall och biobränsle)

3.

Biobränsle (via närvärmenät eller egna biopannor)

4.

Värmepump

5.

Elpanna

6.

Direktelvärme (ska bara användas om synnerliga skäl föreligger, d v s inga andra lösningar är tekniskt eller ekonomiskt möjliga, vilket då ska dokumenteras)

 

Det är nu dags att vi snarast förbjuder installation av direktel för uppvärmningsändamål i befintlig bebyggelse. Vid nyproduktion används idag gällande uppvärmning endast någon av punkterna 1 tom 4 ovan.

Vid seriös renovering i befintlig bebyggelse används ej direktel idag men sådana som arga snickaren har tydligen inte gått kursen.

Snälla Anders Öfvergård, vilket samhälle vill du lämna över till dina barn? Ska det se ut som i Paradise i Kalifornien?

Om du hör av dig till mig Anders, lovar jag dig en grundlig genomgång om hur du ska gå till väga för en seriös renovering. Det är dags för en klimatanpassad arg snickare.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Bilden: Anders Öfvergård SVT

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.