Är Södertörns tingsrätt uppförd olagligt?

Hans Blomkvist arkitektbyrå och Skanska har i alla fall inte följt lagen enligt BFS 2002:18 BBR 9

när de byggde Södertörns tingsrätt 2007.

I Flemingsberg söder om Stockholm finns en av landets största domstolar. Södertörns tingsrätt är granne med Åklagarmyndigheten, polisen och häktet.

Södertörns tingsrätt är skapad genom en sammanslagning av Handens och Huddinges tingsrätter samt Stockholms stads sju söderortsförsamlingar.

Huset är ritat av arkitekt Hans Blomkvist och byggt av Skanska. Kostnaden blev 350 miljoner kronor. Skanska äger byggnaden och hyr ut till Domstolsverket på 20-årskontrakt.

Som i många stora byggnader har ventilationssystemet ställt till med problem.
– Det blir ofta kondens. I början rostade gemen, och lagbokens sidor såg ut som serpentiner, berättar lagman Alf Andersson, som kan konstatera att det blivit bättre, men ännu inte helt bra.

Byggnaden är cirka 150 meter lång och tre till sex våningar hög. Den totala ytan är 13 500 kvadratmeter. Södertörns tingsrätt har drygt 150 anställda, varav 25 ordinarie domare.

Problemet är att byggnaden ritades och byggdes med alldeles för dålig värmeisolering.

Den främsta anledningen till den dåliga isoleringen är att andelen fönster är mycket för stor i förhållande till total omslutande area. Isoleringen i väggarna klarar precis byggkraven men då fönsterytan är så stor och då U-värdet för fönstren är normala för byggnadstiden innebär det att Skanska på något mycket märkligt sätt lyckades passera kvalitetskontrollen gällande värmeisolering.

Fortsättning följer.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Olaglig byggnation?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.