80 % rea på kärnkraften men ”Water” och ”Woody” duckar

I morgon, lördagen den 22 september, blåser det rejält. Blåsten tvingar kärnkraften till 80 % realisation på elen.

Så här fungerar det:

Vindkraften måste sälja all el den kan producera. När det blåser mycket får vi överskott av el och vindkraften tvingar då ner elpriset på marknaden. I morgon producerar vindkraften uppemot 4.500 MW elkraft.

Vattenkraften är den smarta kraften. När det blåser mycket stänger vattenkraften portarna till minimiläget. Det måste alltid rinna lite vatten i älvarna. Nu fylls vattenmagasinen. I morgon producerar vattenkraften bara ungefär 2.000 MW elkraft.

Kraftvärmen(biokraftvärme) är också smart och kan minska eldningen beroende på om de har bra automatik. Det blir kanske 200-500 MW elkraft.

Kärnkraften har däremot renoverats under sommaren och nu fått igång alla reaktorer. Kärnkraften producerar just nu ca 7.000 MW elkraft. Kärnkraften är trög och kan inte anpassa sig till de nya förhållandena utan tvingas köra för fullt imorgon trots att de tvingas ge 80 % rabatt på elen.

Tidigare i september har elpriset legat vid 60 öre per kWh. I morgon blir elpriset bara 23 öre per kWh och på småtimmarna går det ner till 2 öre per kWh. Idag är det inte många elkonsumenter som kan nyttja dessa låga priser. Det är idag bara blivande effektminister Anders Källström och hans forskaradepter som kan göra det. Förhoppningsvis får jag själv snart en liten styrlåda av Anders.

Alla elkonsumenter bör få en sådan liten låda så snart som möjligt. Då kan du köpa elen för 10 öre istället för 100 öre. Det blir som att ha en imaginär värmepump med värmefaktor 10. Nja det är ju inte helt så enkelt. Du måste ha ett energilager också.

Förra helgen krävde elanvändningen på lördagen ca 12.000 MW i eleffekt och det blir ungefär samma sak imorgon.

Summerar man då vattenkraftens och kraftvärmens minimieffekter 2000 MW plus 200 MW med vindkraftens 4500 MW och kärnkraftens 7.000 MW får man 13.700 MW. Det är mer än vad som behövs på lördag. Det blir ett överskott och överskottet tvingas kärnkraften dumpa billigt utomlands.

Det finns två viktiga slutsatser av detta scenario.

Ett: När vindkraftens utbyggnad växer blir detta både tydligare och mer utsträckt i tiden. Om tio år kommer vindkraften enligt beslutade investeringar att producera 12.000 MW vid samma vindstyrka som imorgon lördag. Med ett effektbehov om 12.000 MW blir just då kraftvärmen och vattenkraften helt onödig men kan ändå sälja sin elkraft utomlands till bra pris som miljövänlig efterfrågansvärd el. Kärnkraften står då inför dilemmat att sälja ut till utlandet till negativa priser eller att åtminstone stänga av några reaktorer. Man väljer naturligtvis att då hålla ett antal reaktorer långtidsstängda till decemberkylan kommer. Detta förfarande blir naturligtvis inte lönsamt men man har inget val och tvingas i förlängningen att ställa av ett antal reaktorer för gott av strikt ekonomiska skäl. Man kan se kampen om elkonsumenterna som en boxningsmatch. Boxaren ”Windy” fattar inte att sluta slåss och ger aldrig upp. Boxarna ”Water” och ”Woody” är bra på att ducka och klarar sig genom att dansa runt ”Windy”. Boxaren ”Nuke” är stor och stark men för orörlig. ”Nuke” tar till sist så många feta smällar i magen att han tvingas ge upp proffskarriären och mot slutet går ”Nuke” bara ett par matcher mot ett par unga lovande amatörer.

Två: Energilagring och användning av automatik för att flytta eleffektbehovet till timmar och dagar med låga priser blir mycket viktigt. Man brukar kalla detta förbrukarflexibilitet och den bästa automatiken är den som läser av elpriset och automatiskt flyttar elanvändningen till den tidpunkt som har lägre elpris. Energilagring och förbrukarflexibilitet är de absolut viktigaste verktygen för en förnybar framtid.

Om framtiden ska bli vår måste kommunernas vetorätt mot vindkraften slopas enligt förslag från Naturvårdsverket och Energimyndigheten.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden: Pixabay

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.