1,4 % lägre elförbrukning i Sverige

Fyll taken helt med solceller Foto Veli-Matti Junttila

Elbolagsgubbarna varnar för riksomfattande elbrist trots att vi just nu exporterar sju av våra åtta kärnkraftverk mitt i vintern och trots att elförbrukningen sjunker rejält.

De ljuger för att de vill tjäna mer pengar.

De senaste elva månadernas elförbrukning i Sverige ligger 1,4 % lägre än samma månader under 2017/18. Under april 2018 till och med februari 2019 var elförbrukningen 123,3 TWh medan den under samma månader året innan låg på 125,0 TWh. Det är en minskning med 1,7 TWh.

Anledningen till den minskade elanvändningen är fokus på klimatfrågan, högre elpriser, energieffektivisering och installation av solceller. Fortsätt spara el! El är en för viktig energikälla för att användas på fel sätt. Till maskiner, värmepumpar och LED-belysning är el helt ok men totalt tabu för halogenlampor och direktel. I direktel inräknas elelement men också elektrisk golvvärme, elektrisk handdukstork, elektrisk markvärme, elektrisk varmvattenberedare och elpannor. All direktel kan ersättas med vattenburen värme från värmepump eller fjärrvärme. Välj bergvärmepump och inte någon luftvärmepump. Luftvärmepumpar fungerar som direktel när det är kallt.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

2 reaktioner på ”1,4 % lägre elförbrukning i Sverige

  1. Hej Micael!
   Det jag menar med detta är att om du har direktelvärme får du maximalt ut 100 % värme för varje använd kWh el. Man kan säga att direktel har värmefaktorn 1,0. Om du har bergvärme har du en värmefaktor på till exempel 4.
   Om du har luftvärmepump får du en bra värmefaktor på sommaren exempelvis 4. På höst och vår får du en värmefaktor på exempelvis 2 eftersom luften är svalare. När det är som kallast på vintern får du bara 1,0 i värmefaktor eftersom värmekällan då har så låg temperatur.Då fungerar luftvärmepumpen som direktel.
   Eftersom det är problem med att få fram tillräckligt med elkraft i Sverige när det är riktigt kallt är det viktigt att vi satsar på värmepumpar som har hög värmefaktor även när det är mycket kallt.
   Om man installerar en bergvärmepump är det därför viktigt att den räcker till även vid stark kyla så man slipper starta en extra elpatron.
   Mvh
   Lars Sundström SunToEarth

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.