Plats 11-20 under 2018


Martin Litorell

bland de 100 viktigaste för energi, klimat och miljö i Sverige.

De 100 viktigaste personerna för energi, klimat och miljö i Sverige under 2018 presenteras. Men bara tio åt gången. Det kommer att handla om dem som verkligen gjort nåt för klimatet. Listan består av folk som gjort skillnad. En del av dem har varit inspiratörer och föregångare.

11. Martin Litorell, civilingenjör i bilindustrin som säger att allt kol som tas upp ur marken till sist kommer att förbrännas och därmed bidra till ökade utsläpp av koldioxid. Nedläggning av kolgruvor är därför högsta prioritet. Under alla förhållanden kommer det krävas gigantiska stöd till investeringar i nya energikällor, utbyggnad av elnätet och energieffektiviseringar.

12. Journalisten Peter Kadhammar Aftonbladet:

”Vi säger att vi ska minska utsläppen av koldioxid i Sverige. Vi vill vara med och rädda planeten. Det är bråttom. Därför var det glädjande att Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kom överens om att det från 2030 inte längre ska vara tillåtet att sälja nya bensin- och dieseldrivna bilar.

Fantastiskt. En omvälvning.

Och samtidigt ska Preems stora oljeraffinaderi i Lysekil bygga ut. Utsläppen från raffinaderiet kommer att fördubblas, från 1,7 miljoner ton koldioxid per år till 3,4.

Så blir fabriken i Lysekil den skitigaste i Sverige, den spyr ut avfallet som är vår tids ödesfråga.”

13. Ingmar Rentzhog, vd på nätverket We Don’t Have Time och ordförande för Global Utmaning.

När Donald Trump vann presidentvalet 2016 fick jag en tydlig insikt i att klimatet och vår framtid inte kommer fixas av någon världsledare.

När vi startade We Don’t Have Time arrangerade vi även världens första flygfria klimatkonferens. Det gjorde vi på Earth Day 2018. När det kommer till klimatforskare och politiker – det finns inga personer som flyger runt så mycket i världen, besöker konferenser där man pratar om att man måste sluta flyga, som dessa människor. Så vi gjorde en helt digital konferens där 9000 personer från 90 länder deltog digitalt utan att flyga.

14. Gustav Fridolin, avgående utbildningsminister, tillträdande folkhögskollärare, som tackar nej till 1,63 miljoner kronor i fallskärm. –Lita på lärarna. Investera i lärarna. Få fler att vilja bli lärare. Då klarar vi allt, säger Gustav Fridolin.

15. Signaturen Arne på Solcellsforum som skriver: ”Byråkraterna på Energimyndigheten kan skaffa sig ett anständigt och riktigt jobb istället för att försörjas av folkets skattepengar”. http://solcellforum.18852.x6.nabble.com/Elcertifikat-td5005725i40.html#a5016266

16. Klimatdebattören och operasångerskan Malena Ernman som varit stark nog att vara en bra och bejakande mamma för klimatstrejkledare Greta Thunberg.

17. Författaren Åsa Moberg skrev den 16 december 2018: ”Nyligen skrev tre kristdemokrater, bland andra Ebba Busch Thor, på Di Debatt att Sverige bör nyinvestera i modern kärnkraft. Att föreslå moderna kärnkraftverk är ungefär som att kräva att Volvo skulle skapa en modern Volvo Amazon.

Partiledaren Ebba Busch Thor skrev så här tillsammans med KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin och riksdagsledamoten Larry Söder från Halland ”Sverige behöver bygga moderna kärnkraftverk”. Men det finns inga moderna kärnkraftverk.

Kärnkraft som energikälla är en 1950-talsidé som föddes med militära pengar, ur militära ambitioner: alla länder som byggde reaktorer ville satsa på egna atomvapen. Även Sverige. Som vapen förödande effektivt, som energikälla dyrt, farligt och med avfallsproblem in i evigheten. Att föreslå moderna kärnkraftverk är ungefär som att kräva att Volvo skulle skapa en modern Volvo Amazon, eller att Televerket skulle återskapas för att bygga ett modernt fast telefonnät.”

18. Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm för Miljöpartiet. – Jag duckar inte, det är min skyldighet som politiker, säger Daniel Helldén.

19. Komikern Özz Nûjen som skriver en artikel med rubriken: Tack Greta Thunberg! Du är en riktig ledare.

20. Kevin Anderson, klimatforskare. Han vill se en snabb omställning av energisystemen och att vi alla börjar minska utsläppen av växthusgaser nu.
– I dag har vi fortfarande möjligheten att välja en tvågradersvärld, om tio år kommer det inte längre att vara möjligt.

Klimatforskarna är oftast inga föredömen i sina egna liv säger Kevin. Få människor flyger så mycket som just klimatforskare. Själv har Kevin Anderson sedan 13 år beslutat sig för att aldrig flyga mer. Han tågpendlar ungefär varannan månad mellan Manchester och Uppsala, och tog tåget till ett viktigt möte i Kina, trots att det tog elva dagar enkel resa.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

lars@suntoearth.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.