Woody och NA Svensson installerar solceller på byggvaruhusen.

Byggvaruhuset NA Svensson i Nyköping har påbörjat en energieffektivisering av sin energianvändning. Efter drygt ett år ser det ut som att elreduceringen blir runt 50 %.

I september 2016 installerade man 800 m2 solceller på varuhusets tak. Solcellerna ligger med 15 graders lutning mot söder och producerar ca 70.000 kWh el per år. Vid maximal solinstrålning ger solcellerna ca 70 kW eleffekt. All solcellsel används direkt i byggvaruhuset till fläktar, belysning, kylskåp, frysar, spisar, ugnar och annat.

Installationen kostade 1 milj kr minus 30% statligt investerings bidrag så nettokostnaden blev ca 700.000 kr. Solcellerna producerar ca 70.000 kWh per år och produktionen av solel går att se på en TV-skärm i varuhuset.

Det är NA Svenssons platschef i Stuvsta, Samuel Svensson,  som håller i projektet. I Stuvsta heter byggvaruhuset Woody men på sikt blir det enligt Samuel namnbyte till NA Svensson.

Samuel räknar med att solcellerna ska spara 70-90.000 kr per år och att återbetalningstiden blir 9 år. Solcellerna har en effektgaranti som sträcker sig 25 år framåt i tiden.

Samuel berättar att de också utfört andra energieffektiviserande åtgärder i  Nyköping. De har isolerat taket med högeffektiv polyurethan som lagts ovanpå befintlig takpapp. De har bytt ut fjärvärmeväxlaren mot en effektivare och bytt ut många av lysrören mot LED-lysrör i ca 500 lysrörsarmaturer. LED-lysrören minskar elförbrukningen med uppemot 70 % jämfört med tidigare lysrör. Sedan har de också investerat i rörelsevakter så att belysningen bara är tänd när någon vistas i lokalerna. LED-lysrören och rörelsevakterna har betalat sig snabbt. Det rör sig om något års återbetalningstid.

Sammantaget ser Samuel nu en minskning av elinköpen med ungefär 50 % från tidigare elanvändningen 630.000 kWh per år.

Samuel vill nu också installera solceller på Woodys tak i Stuvsta och tänker sig samtidigt bygga några laddstationer för elbilar på Woodys parkering. Visuellt ser Samuel  en stor grön arm som går ner från solcellerna på taket till laddstationerna på parkeringen där kunderna kan ladda sina bilar gratis medan de handlar.

I framtiden tänker sig  Samuel att deras byggvaruhus också ska sälja olika miljöanpassade produkter i större utsträckning.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: Samuel Svensson visar solcellerna på byggvaruhuset  NA Svensson i Nyköping

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.