Vattenfall – en skam för Sverige

När jag häromdan skrev på nätet: Ingen kommer att komma ihåg Vattenfall, EON och  Fortum om 200 år svarade en av mina vänner:

Lars det är fel. Dessa företag kommer att användas i utbildning i nationalekonomi på Handelshögskolan som exempel på företag som kostat Sverige miljarder som negativt påverkat annan tekniks utveckling och välfärdssatsningar. Så namnen på företagen lever vidare men namnen i företagen som var ansvariga är ju redan idag nästan glömda.

Nå alla är ännu inte glömda och några lever kvar…

På sikt kommer elanvändningen i Sverige att öka kraftigt till följd av elektrifieringen av fordonsflottan, nya datahallar, processindustrin, samt ökad värmelager, bedömer Vattenfalls koncernchef Magnus Hall, enligt Montel.

Det rör sig om 50-60 TWh per år.

-Mer klimatsmart el behövs för att klara klimatutmaningen. Jag tror att Sverige behöver mer el redan till 2030 och det är såklart oerhört positivt för Vattenfall.

Ska det vara så här?

Ska en statligt anställd företrädare för ett av statens största företag  få säga att det är oerhört positivt ifall Sveriges elförbrukning ökar rejält när de flesta av Sveriges innevånare försöker minska sin elförbrukning?

– När det gäller fordonsflottan, serverhallar och en omställning av raffinaderier samt cementindustrin tror jag det kan ske en ganska snabb ökning, som kommer inom de närmaste fem till femton åren. När det gäller stålindustrin får vi nog vänta till 2040 innan vi får se en storskalig effekt, säger han.

Magnus Hall förväntar sig också att el ska användas för lager i fjärrvärmesystemen i större utsträckning framöver, vilket också kommer att öka elanvändningen.

Magnus Hall behöver inte gå som katten runt het gröt för alla vet vad han menar med klimatsmart el.

Halls klimatsmarta el betyder kärnkraft.

Varför törs han inte säga det?

Anledningen är att de flesta svenskar inte vill ha kärnkraft.

Därför kallar han det klimatsmart el.

2016 gjorde vi av med 138 TWh el.

2017 gör vi av med 136 TWh el.

Magnus våta dröm

Magnus vill ha stabil elkraft.

Ingen vill ha otrevliga överraskningar.

Vad är mest överraskande? Vindkraftens förändringar av elproduktionen helt enligt SMHI:s meteorologers planerbara  prognoser eller kärnkraftens plötsliga effektminskningar som hösten 2017 då effekten vid Oskarshamn minskade från 1450 MW till 0 MW på 5 sekunder.

Magnus våta dröm är att vi nu ska öka till 200 TWh.

Magnus trodde på 1990-talet att vi idag skulle använda oss av 250 TWh el per år.

Ingen tror på honom idag heller.

Varför tror regeringen på honom?

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Fotot Smart solcellsinstallation 15 kW 99 m2 i Huddinge som också ger skärmtak över uteplatsen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.