Vad har Leonardo Di Caprio, Björn Ulveus och Gyllene Tiders Micke Syd gemensamt? 6 år och åtta månader!

Leonardo, Björn och Micke vill tjäna pengar och samtidigt rädda planeten och investerar därför bland annat i solcellsanläggningar. Leonardo är sedan länge känd för sitt miljöengangemang medan Björn mer i det fördolda installerat solceller både hemma och på taken till sina flerbostadshus vilket vi nyligen kunde se i Uppdrag Granskning. Micke Syd installerar solceller privat hemma på villan.

De här herrarna tänker dock inte helt ideellt. Det senaste året har priset för solcellsinstallationer minskat ytterligare. Vi har nu i mars 2018 undersökt prisnivån för en solcellsinstallation hos tre marknadsledande installatörer. Vi har valt att ta in offerter på en relativt stor villainstallation med 60 solcellspaneler i söderläge och med 40 graders taklutning i Stockholmsområdet.

Det genomsnittliga installationspriset blev enligt offerterna 230.884 kr. Det skiljer bara 3.643 kr mellan den dyraste och den billigaste offerten. Efter 30 % solcellsbidrag blir genomsnittspriset 161.618 kr. Denna kostnad ligger i nivå med en bergvärmeinstallation.

Det rörliga elpriset för en genomsnittlig elabbonent i Sverige är idag ca 1 kr och 50 öre. Det varierar en hel del över landet med priser uppåt 2 kr och nedåt 1 kr och 10 öre. I det rörliga elpriset ingår både rörliga elhandelskostnaden och rörliga elnätkostnaden samt skatter och moms.

Elproduktionen från de 60 solcellerna blir ca 16.170 kWh under ett normalår. Toppeffekten för de 60 solcellerna tillsammans är 16,5 kW vilket är den effekt som solcellerna kan ge vid optimal solinstrålning i bästa vinkel vid optimal tid på året. Priset per kW toppeffekt blir efter bidrag och inkl moms 9.795 kr. Kostnadsbesparingen blir, med elpriset 1 kr och 50 öre, ca 24.255 kr per år. Det innebär en rak payofftid om 6 år och 8 månader.

Därefter blir elen från solcellerna gratis i åtminstone 25 år.

Vad är rörliga elpriset om 10 år? Det är rimligt att tro på en fördubbling till 3 kr.

Därför är det mycket möjligt att payofftiden för solcellerna till och med blir kortare är 6 år och 8 månader.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Bilden Solcellsinstallation i Uppsala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.