Tvätt i kallt vatten utan tvättmedel en succe

MKB Fastighets AB har under ett år testat tvätt i kallt vatten i en av sina vanliga tvättstugor i Nydala Malmö. Inget sköljmedel eller tvättmedel har använts. Magnus Röman, projektledare på MKB, säger att tekniken fungerar i en helt vanlig tvättstuga och att tvättresultatet blir som vid vanlig tvätt.

Miljöstrateg Jenny Holmquist på MKB säger att energiminskningen är så intressant att de nu utökar projektet till att även kolla om energianvändningen vid torkningen minskar.

Hemligheten är att man tvättar med avjoniserat vatten.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: En vanlig tvättmaskin

 

2 reaktioner på ”Tvätt i kallt vatten utan tvättmedel en succe

  1. Hej Markus!

   Roligt att du hör av dig och tack för att du läser mina artiklar.
   Innan jag kollade på tänkte jag att jag att du hade rätt då du verkade så säker men så snart jag såg bilden visste jag att det är en tvättmaskin. Det är lätt att missta sig då tvättmaskinerna de sista åren försetts med stora luckor så att de ser ut som torktumlare.
   Det står på tvättmaskinen 97 kWh per år och det är vad jag vet den lägsta energiförbrukningen av alla tvättmaskiner.
   Torktumlare ligger ofta vid 200 kWh per år och det finns vad jag vet ingen torktumlare som ligger ens i närheten av 100 kWh per år.
   Hör gärna av dig igen Markus. Jag blir mycket glad om du hittar något annat fel för det viktiga är inte att jag är någon sorts sannings-sägare utan att sanningen kommer fram.
   Mvh
   Lars S

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.