SvK och Vattenfall bromsar förnybara utvecklingen

Tecknen blir allt fler och tydligare. Trots att Vattenfall gentemot sina privatkunder låtsas satsa på förnybart genom annonser är det så tydligt för den vakne att Vattenfall endast vill fortsätta sälja mer och mer el. Exempel: ”Annons i tidningen ERA: New Clear Ideas: Hur skulle din innovation för kärnkraften se ut? Vattenfalls kärnkraft utvecklas ständigt. Nu ökar vi på Vattenfall innovationstakten. Bli trainee inom kärnkraften!”

På Gotland stoppar nu Vattenfall tillsammans med kumpanen Svenska Kraftnät, SvK, alla satsningar på vindkraft och solceller. SvK har avbrutit den sedan länge planerade satsningen på en ny fastlandskabel för el. Vattenfall säger nu att de inte kommer att tillåta någon ny elkapacitet, varken vind eller sol, att anslutas till deras elnät på Gotland då det inte blir någon ny kabel.

Jag har nu kontakt med flera gotlänningar och stockholmare som kommer att avvakta med sina planerade solcellssatsningar på Gotland då det inte går att sälja överskottselen.

För de flesta är överskottselen från solceller runt hälften av elproduktionen.

I kommande artikel visar vi hur Svenska Kraftnät, SvK, bluffar om statistiken för vindkraft. Har vi inte nog med statliga verk som fuskar? Ingen har väl glömt kompisbyggena inom Statens Fastighetsverk och imaginära vita väglinjer hos Trafikverket.

Ska de va så här?

Vad gör regeringen?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot Norra Djurgårdsstaden vid Lidingöbron växer fram

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.