Så blir utelampan automatisk!

Du gör så här.

Steg 1 Köp en rörelsesensor eller sk rörelsevakt för utebruk.

Steg 2 Koppla in den på elkabeln som går till lampan eller lamporna.

Steg 3 Kolla dock innan köp att sensorn klarar av aktuella lampor vilket står på instruktionen. Oftast klarar en  sensor några LED-lampor.

Steg 4 Testa att rörelsevakten fungerar som tänkt i verkligheten. Det går att ställa in vinklar, ljusförhållanden och avstånd.

Sensorn har en luxmätare som hindrar lampan att tändas på dagtid. Oftast når sensorn ca 10 meter men denna sträcka kan kortas om nödvändigt. Luxmätaren kan också justeras. Den tid som lampan hålls tänd efter rörelse upptäckts går att ställa in från några sekunder till ungefär 15 minuter.

Om du vill tända utebelysningen manuellt och kanske ha belysningen på flera timmar frånkopplar du rörelsevakten på ett smart sätt. Du trycker på befintliga gamla strömbrytaren som sitter på väggen(vid tänd belysning) av och på  två gånger inom 4 sekunder så tar strömbrytaren över från rörelsevakten.

För att sedan gå tillbaka till automatik släcker du under minst 10 sekunder med befintliga strömbrytaren och slår sedan på den igen.

Rörelsevakten på bilden kostade 236 kr. Köps på byggvaruhus och elbutiker.

Genom att ersätta en utelampa med en LED-lampa och koppla in den mot en rörelsevakt spar du uppemot 95 % el. Om du har din utelampa tänd dygnet runt(vilket förekommer oftare än man tror) spar du 99 % el med en rörelsevakt. Dessutom håller lampan längre och du förbättrar miljön.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.