Riksrevisionen kritisk mot utformningen av bidrag för solceller

Riksrevisionen är med all rätt kritiska till utformningen av solcellsstödet. När en kalkyl ska utföras för solcellsinstallation är det viktigt att beräkningen blir enkel och tydlig. Det finns ett antal tydliga parametrar som Investeringsbidraget som idag är 20 % för privatpersoner och 30 % för övriga. Förmodligen blir Investeringsbidraget från och med 1 januari 2018 också 30 % för privatpersoner.
Man kan få 9 % ROT-avdrag för solcellsinstallationen men man måste betala tillbaka ROT-avdraget när Investeringsbidraget betalas ut.
Detta krånglar till det.

Om man inte använder en del av solcellselen själv utan säljer elen får privatpersoner 60 öre per såld kWh i form av skattereduktion vilket är tydligt och kalkylerbart.

Däremot finns två otydliga bidrag för solceller som heter Elcertifikat och Ursprungsgarantier.

Elcertifikatet och Ursprungsgarantierna är svåra att sätta in i en kalkyl då summorna varierar mycket över tid.
Just nu ligger Elcertifikatet vid 13 öre per såld kWh och Ursprungsgarantierna vid 1 öre per såld kWh.

Ett sätt att förenkla det hela vore att helt ta bort Elcertifikatet och Ursprungsgarantierna och Investeringsbidraget och ersätta dem med 50 % ROT-avdrag på hela investeringskostnaden.

En privatperson vill helst få bidraget direkt, vilket man får via ROT-avdraget, och inte behöva vänta lång tid på Investeringsbidraget.

Skattereduktionen, 60 öre per kWh såld solel, bör behållas då det är viktigt att uppmuntra solel-försäljningen.

Dessa förändringar skulle minska på onödig byråkrati och onödigt arbete för alla inblandade och göra det lättare att ta investeringsbeslut för de privata fastighetsägarna.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot. Solceller i Uppsala

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.