Onödigt energislöseri nr 1 : Riksbyggen – röris tvingas jobba i 30 plusgrader.

Idag påbörjas en artikelserie med rubriken Onödigt energislöseri. Vi kommer att under 2018 publicera 100 olika artiklar under rubriken Onödigt energislöseri där vi kommer att berätta om vilka som slösar på energin-helt i onödan! Vi kommer att berätta om vilka fastighetsförvaltare som är sämst i klassen, vilka bostadsrättsföreningar som inte förstår nåt alls, vilka bolag som är segast och vilka som behöver gå på kurs.

En bostadsrättsförening i södra Stockholm har sedan husen byggdes 1993 förvaltats av Riksbyggen. Det rör sig om ett par hundra lägenheter som ända sedan de var nybyggda haft dålig styrning av värmen i lägenheterna-utan att någon gjort något åt det.

Riksbyggen har således haft teknisk förvaltning av husen under 25 år!

Husen är normalt isolerade för hus byggda på 1990-talet och har fjärrvärme med vattenburna element. Den normala inomhustemperaturen i lägenheter är 20 till 22 grader. Kravet är att det ska vara minst 20 grader inomhus för att det ska vara behagligt.

I de aktuella lägenheterna har man inga problem med kalla lägenheter. Husen är välisolerade men problemet är att under 25 år har man inte haft någon styrning av värmen alls. Det har varit fritt fram att ställa in den temperatur som man vill ha.

Somliga har kört med 30 grader och andra har stängt av elementen och kört med 28 grader inne. Några har tyckt sådan värme varit för mycket och istället valt 26 grader. En av de boende säger att det var stört omöjligt att få ner temperaturen under 26 grader trots stängda element då alla lägenheter runtom haft 30 grader.  Men i genomsnitt har man legat på ungefär 28 grader inomhus året runt.

Det har säkert varit trevligt med t-skirt och kortbrallor året runt.

Efter 25 år råkade Riksbyggen nyligen få tips från en rörmokare om att lägenheterna var  ”åt helvete” för varma.

Efter 25 år har nu äntligen Riksbyggen börjat åtgärda problemet. Man går  nu igenom alla lägenheter och byter ut termostaterna. Man siktar på att få ner temperaturen till 21 -22 grader. Uppskattad pay-offtid är fyra månader enligt mina beräkningar.

Vad blir då resultatet om det fungerar som tänkt. Varje grads sänkning innebär att man spar 5 % av värmenotan och sex graders sänkning ger då 30 % lägre fjärrvärmekostnader.

Efter 25 år med  30 % övervärme  blir summan väldigt mycket energiförlust och  pengaförlust.

Kommer Riksbyggen att be de boende om ursäkt?

Knappast.

Tror inte att Riksbyggen ens förstår- det är ju inte deras pengar.

Vad kunde föreningen ha gjort med alla dessa pengar? De kunde ha sänkt årsavgifterna rejält.

Riksbyggen kunde ha byggt värsta swimmingpoolen för de boende.

Fast jag vet inte-tänk om Riksbyggen i så fall bygger poolen likadant som föreningen i Sollentuna gjorde. Jag berättar mer om den poolen i artikel nr 2. Den poolen kallar jag för is-poolen.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden har inget med Riksbyggens slöseri att göra men visar en annan fastighetsägare som slösar med elen.

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.