Ny grön el från skogen 2020

SCA Östrand  utanför Timrå rekordinvesterar totalt 8 miljarder kronor i utbyggnad av massaproduktionen. Det är Sveriges största industriprojekt sedan andra världskriget som pågår. På fabriksområdet trängs tusentals svenska och utländska tekniker och hantverkare som bor så långt som 6 mil inåt landet från Timrå. Pappers- och massafabriken SCA Östrand som ligger bara två kilometer från Timrå centrum blir världens största produktionslinje för barrsulfatmassa för produktion av mjukpapper för näsdukar, servetter och torkpapper.

Östrand producerar massa för SCA:s tidningspappersproduktion i Ortviken utanför Sundsvall och en hela tiden ökande mängd massa för mjukpapper. När vedresterna förbränns i sodapannan bildas ånga som tas till vara i en mottrycksturbin. När nya fabriken är klar blir processen effektivare och ger en överproduktion av ånga för elproduktion.
Östrand kommer att ha produktionen i full gång 2020 och produktionen blir då mycket miljövänligare än tidigare:
Fabriken kommer från och med 2020 att producera 0,46 TWh grön el ut på nätet varje år och kommer att använda 4,4 miljoner ton skogsvirke samt flis och pellets från andra SCA-fabriker varje år. Oljeanvändningen kommer att minska från 17.000 m3 eldningsolja till 6.800 m3 vilket är bäst i världen för denna typ av fabrik.
Östrand kommer att förse hela Timrå centralort och en god del av Sundsvall med fjärrvärme.

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: SCA pressfoto

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.