Mygel inom statliga Affärsverket Svenska kraftnät och statliga Vattenfall.

 

En statlig tjänsteman på Svenska kraftnät, SvK, får extra lön via de företag han är satt att bevaka.

Vattenfall och Svenska kraftnät spelar under täcket.

NordPool redovisar regelbundet sedan många år all elproduktion och elförbrukning dag för dag och timme för timme, vecka för vecka och månad för månad och år för år.

Plötsligt mitt i natten den 5 september i år slutade SvK utan förvarning  redovisa vindkraftproduktionen under rubriken Windpower  på NordPool. All övrig elproduktion redovisas fortfarande som vanligt på NordPool.

Varför?

Sveriges regering och riksdag måste ta i tu med Svenska kraftnät. Vad gör Stefan Löven? Vad gör Miljöpartiet? Vad gör Centerpartiet?

Svenska kraftnät hindrar konkurrensen på elmarknaden och motverkar transparens och demokrati.

Statliga Affärsverket Svenska kraftnät, SvK, som fått förtroendet  av Sveriges regering och riksdag att sköta Sveriges elnät hindrar transparens och demokrati på elområdet och motarbetar den förnybara elenergins utveckling.

Förutom att SvK bromsar byggandet av en extra elkabel mellan Gotland och fastlandet  och därmed bromsar de förnybara energikällorna i Sverige har det nu visat sig att Svk, genom att inte redovisa elkraftdata från vindkraft till Nordpool, hindrar transparens och demokrati på elkraftområdet och ger kärnkraften en konkurrensfördel gentemot vindkraften.

Gällande Gotland hjälper brorsan Vattenfall(genom dotterbolaget GEAB) till genom att neka installation av nya solceller på Gotland.

SvK lägger ut en statistisk dimridå för att det inte ska bli tydligt att de demokratiska spelreglerna har ändrats.

I spetsen för denna dimridå står SvK:s presstalesman journalisten  Olof Klingvall. Förutom att journalisten Olof Klingvall får lön från staten får journalisten Olof Klingvall även lön från den kärnkraftsintresserade journalisten John Hardwicks företag  Conventus media. Enligt våra indikeringar kan SunToEarth idag avslöja att journalisten Olof Klingvall har starka band till journalisten John Hardwick som är ägare till Conventus Media.  Conventus Media producerar ett stort antal facktidskrifter med flaggskeppet Nordisk Energi i spetsen. I Nordisk Energi(är det bara jag som får konstiga funderingar kring namnvalet , Nordisk Energi, Svensk Energi, Svenska hmhm-rörelsen) propagerar John Hardwick för kraftfull utbyggnad av kärnkraften och ifrågasätter övergången till förnybar energi. Läs gärna hans ledare i Nordisk Energi. Han förstår inte att tåget ”Tiden” har passerat honom och att han själv står kvar på perrongen. Oj, nu visar det sig att även Olof Klingvall skriver i Nordisk Energi! John Hardwick skriver i senaste numret av Nordisk Energi en ledare med rubriken ”Smärtsam energiomställning eller ett nytt kärnkraftverk”. Det nya modeordet för energi är hållbar energi och därmed menar folk i allmänhet förnybar energi som, vindkraft, vattenkraft och solkraft. Nu försöker John Hardwick ta över ordet genom att kalla kärnkraften för hållbar och även icke-fossil. När man öppnar nättidningen Nordisk Energi kommer först en diffus text knappt synbar innan tidningen öppnas ungefär som nazisterna gjorde i propagandafilmerna med hakkorset för att hakkorset skulle verka välbekant och bra. Den knappt synbara texten är ”Loading fusion” vilket direkt ger tankar om fusionsenergi vilket tydligen är den våta drömmen för kärnkraftsbesatta.

Det finns ett bra begrepp när det gäller märkliga affärer: Follow the money!

SunToEarth kan som enda media idag avslöja att över 50 % av Conventus Medias inkomster under 2016 kommer från Energibolagen.

Det finns ytterligare en liknande nättidning, Second Opinion, som helt öppet erkänner att de får alla sina inkomster från Energibolagen. Second Opinion, ägare journalisten Mats Olin, är således ett äkta husorgan för Energibolagen och blandar seriösa artiklar med helt köpta kärnkraftfrämjande alster. Både Conventus Media och Second Opinion blandar artiklar om förnybar energi med artiklar om kärnkraft. Skillnaden är att artiklarna om kärnkraft alltid skrivs i positiv anda medan förnybart skrivs med tonen ”det blir nog kanske bra i framtiden”.

Vilka är då Energibolagen? Energibolagen är en organisation som ägs av Sveriges stora energiföretag som Vattenfall, EON , Fortum, olika  fjärrvärmebolag m fl och som har en kärnkraftshök vid namn Pernilla Winnhed som vd.  Det är med andra ord även här som skattebetalarna står för en stor del av fiolerna. Det är mycket tydligt att Energibolagen, med Vattenfall, EON och Fortum i spetsen, är ägare till kärnkraftverk i Sverige och att de inte vill att förnybar energi ska ta över. Vattenfall, EON och Fortum driver annonskampanjer gällande solceller för att kunna visa upp en förnybar framsida medan de spelar under täcket med helt andra aktörer.

Bakgrunden är följande:  På NordPool finns en spotmarknad för handeln med elkraft i Sverige och övriga länder i norra europa.

NordPools huvudägare SvK förser NordPool med all data gällande den svenska elkraftmarknaden.

Nordpool redovisar för varje timme, dag, vecka, månad och år alla relevanta data på den svenska elmarknaden i fyra olika elområden. Det har hittills gällt all elproduktion, all vindkraftsproduktion, all elkonsumtion, all export och import mellan Sverige och övriga länder i närområdet, våra energilager i våra vattenmagasin samt våra elpriser.

Med hjälp av NordPools statistik kan Sveriges alla elkonsumenter och elhandlare med flera kontrollera sina elavtal och styra sin elkonsumtion och elproduktion.

På NordPools hemsida fanns fram till natten den 5:e september kl 01.00 under  POWER DATA SYSTEM med underrubrik Windpower pedagogiskt uppställt all  detaljerad information om vindkraftproduktionen med timvärden,  dyngsvärden,  veckovärden, månadsvärden och årsvärden.

Plötsligt, utan någon som helst information, togs denna information bort från NordPool.

Enligt NordPool är det SvK som tvärt slutade skicka informationen.

Det är nu helt logiskt att SvK tog bort informationen då vindkraften är den största konkurrenten till kärnkraften.

Enligt Swecos utredning scenario 1 står vindkraften för 43,3 % av Sveriges elproduktion år 2040. Vattenkraften står då för 38,0 %, värmekraften för 12,7 % och solkraften för 6,0 %. Kärnkraften producerar då 0 % av vår elenergi.

Vad säger då NordPool?

Hi Lars,

Svk sendte oss feil produksjonstall og de valgte derfor å stoppe forsendelsen.

De jobber med en ny løsning og jeg  håper at den snart er på plass.

MVh

Jan Fredrik Foyn

Tech Services

W: www.nordpoolgroup.com

Min tolkning är att NordPool anser att SvK skickat fel info men att det snart blir som vanligt igen.

Det har nu gått över tre månader så Jan Fredrik Foyn på NordPool får nog fortsätta vänta.

När SunToEarth frågar Olof Klingvall varför SvK tagit bort vindkraftens data från NordPool väller dimridåerna fram. Han påstår till och med att de lagt vindkraftens data på ett mycket bättre ställe där det är full transparens.

Problemet är bara att ingen människa kan hitta detta fina ställe.

Kan det vara så att detta fina ställe är en transparent plastpåse i papperskorgen?

Ska det vara så här?

Ska ett statligt verk, betalat av surt förvärvade skattekronor, få agera på detta sätt?

Ett statligt verk som ska vara opartiskt och som ska följa folkviljan och energiöverenskommelsen från 2016 mellan moderaterna, socialdemokraterna, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet, tycks agera efter egen agenda.

Ska statliga verk och bolag, betalda av skattebetalarna,  som Svk och Vattenfall, få agera efter egen agenda.

Får statligt anställda på känsliga poster ha betalda uppdrag hos de företag de är satta att granska?

Tydligen är det så eftersom ingen stoppar dem.

Det är illa nog att de statliga verken Trafikverket och Statens Fastighetsverk fått dålig image hos allmänheten genom tjänstemännens tagande av  mutor och svarta pengar, kompisrenoveringar av privatbostäder och extra långa vita linjer.

Är det lika illa hos de övriga statliga verken och bolagen som t ex SvK och Vattenfall?

Nya generaldirektören på SvK  Ulla Sandborgh är för svag och/eller insyltad  för att kunna förändra kärnkraftskulturen på SvK. Hon är också sedan tidigare anställd på SvK.

Det behövs nytt kraftfullt blod utifrån med förnybar agenda. Säg upp Ulla Sandborgh och hennes närmaste underchefer.

Då kan det bli en förändring på SvK.

Annars kommer energiomställningen i  Sverige att få arbeta i motvind.

Vattenfalls vd Magnus Hall är i alla fall tydlig för den initierade. Han är en kärnkraftshök som maskerar det lite med solcellsprat ibland.

Byt även här ut honom plus de närmaste cheferna mot yttre krafter med förnybar agenda.

Alla stora elbolag i Sverige vill låtsas vara miljövänliga. Varför? De vill ha kunder och kunderna vill ha förnybar el. Därför annonserar de om sina sol- och vindsatsningar.

De stora elbolagen som Vattenfall, EON och Fortum pratar däremot aldrig om sin egen kärnkraftsel. Aldrig! Den elen säljer de ut lite bakom ryggen. Hmhm , oj där slank det iväg lite kärnkraftsel.

Ta Skellefteå kraft, de har ju vattenkraft eller hur. De kör nu en stor annonskampanj och skriver: ”förnybar el”, ”vindkraft”,  ”För Skellefteå Kraft är hållbarhet ett centralbegrepp” , ”Skellefteå Kraft vill arbeta för ett hållbart klimat” och ”Ladda elbilen med bra energi”.

Undrar varför de inte skriver: ”Ladda elbilen med bra kärnkraftsel”?

Om nu Skellefteå Kraft tycker att förnybar el är så bra – kanske de ska sälja sina kärnkraftsaktier?

Hysch-prata tyst om kärnkraften!! Sälj bara!

Det är nu dags att ta itu med de statliga verkens och bolagens egna interna agendor!

Vad gör nu Stefan Löven? Vad gör Miljöpartiet? Vad gör Centerpartiet? Vad gör Uppdrag granskning?

Det är dags att visa framfötterna nu!

 

Det globala klimathotet är en av 2000-talet viktigaste frågor. Kanske dags att  Löven och Löf satsar på babygröna Miljölövet och blir en riktig kärnfamilj.

Kanske dags att satsa på en  förnybar smc-allians till valet?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: Förnybar energi på stockholmsvillan

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.