Me too SvK och HUBBEN

Jag var idag på möte med SvK på Royal Viking Hotel i Stockholm city. I mötet deltog ett hundratal personer från elhandelsbolag, elnätbolag, energimyndigheter, Riksbyggen m fl. SvK är ett statligt affärsverk med mycket manliga strukturer. Det kan inte vara lätt att arbeta som kvinna på en sådan arbetsplats.

SvK:s arbetsuppgift är att förvalta Sveriges stamnät för el. SvK ska också möta samhällets behov av säker, miljövänlig och ekonomisk elförsörjning. Det är här jag börjar fundera.

Vad gällde mötet idag?

SvK har fått i uppdrag från regeringen att ta fram HUBBEN.

Robert Thelander från SvK berättade om hur arbetet går mecd HUBBEN.

HUBBEN blir den största förändringen på elmarknaden sedan avregleringen. HUBBEN är en elmarknadshubb som kommer att sjösättas 2020/2021. HUBBEN ska centralisera all info om Sveriges elkunder, elhandlare och elnätsföretag m fl.

Fördelen med HUBBEN ska vara att elkunden bara behöver ha kontakt med elhandlaren.

Elhandlaren ska också sköta elnätsföretagens fakturering till elkunden. Fördelarna är att elkunden ska få det enklare, elhandeln kommer att bli mer transparent, tillsvidareavtalen kommer att bli färre, elkunderna kommer att uppmanas att mer aktivt välja elhandlare, konkurrensen blir bättre, hanteringen av mätvärden och statistik effektiviseras, statistiken blir centraliserad, underlag för elcertifikat och ursprungsgarantier tas fram till Energimyndigheten mm.

HUBBEN blir alltså ett centralt IT-system och en av fördelarna blir att energitjänsteföretag lättare ska kunna erbjuda sina tjänster.

Det tycks som att SvK tar seriöst på uppbyggnaden av HUBBEN men vi får väl se hur det blir.

Innan HUBB-mötet startade roade jag mig med att kolla in SvK:s hemsida. Det var ingen munter läsning. SvK ska som ett statligt affärsverk åtminstone vara neutralt men så är inte fallet.

SvK har på sin hemsida ett stort antal reklamfilmer om Sveriges kärnkraftverk med suggestiv musik i bakgrunden. Efter bara en film kändes det ganska mysigt med kärnkraft. Inte en enda film om förnybar elenergi eller energieffektivisering fanns att se. I en av filmerna nämns dock vindkraft och då säger speakerrösten att vindkraft dels kan ge skuggor över villatomter(sic!) och dels försämra skördar genom skuggor! Det är sant! Kolla själv!

Jag har också insett att SvK slarvar med informationen gällande vindkraftstatistiken. Jag har ännu bara påbörjat min granskning av SvK och om det börjar så här dåligt finnas det säkert fler lik begravda.

Är det till sådant våra skattepengar ska gå?

Sveriges riksdag har med överväldigande majoritet bestämt att vi ska gå över till 100 % förnybar elenergi till 2040.

Hur bidrar SvK till det?

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot: Solceller i Stuvsta.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.