Kan Stockholmshem spara 80 % av elförbrukningen?

Onödigt elslöseri nr 4.

Många företag hyr sina lokaler med elen inräknad i hyran.

Uppskattningsvis rör det sig om 10 TWh per år el som används på detta sätt.

Det är ett känt faktum att människan har en tendens att använda det som är ”gratis” mycket mer än annars.

Du försöker inte spara på elen i fastigheter ägda av företag, industri, stat, landsting och kommun men gällande din egen bostad är intresset stort.

Av denna anledning är det viktigt att vi lagstadgar om att samtliga lokaler som hyrs ut eller disponeras av andra än ägaren ska förses med elmätare.

Den använda elförbrukningen ska därefter debiteras ”hyresgästen”.

 

Det är alltid bäst att gå till sig själv när du vill berätta om något. Det företag där jag själv arbetar hyr kontoret av Stockholmshem. Hyresavtalet är, som oftast, ett sådant med inbakad el i hyran.

Vad innebär detta?

Det innebär att vi som de flesta andra ”slösar” med elen.

Vi på vårt kontor skulle kunna  minska elförbrukningen med typ 80 till  90 %.

Nä, nu överdriver han igen tänker du.

Det skulle kunna vara så att jag överdriver  men så är det inte.

Jag har inte sysslat med ”spel och dobbel” på evigheter men  för kanske fyrtio år sedan spelade jag någon gång på stryktipset för någon krona.

Men jag kan slå  vad om en miljon kronor(känns som en bra summa om man ska ta i) att jag utan ansträngning kan minska elförbrukningen på vårt kontor med typ 80 – 90 %. Det kommer förmodligen att ta några månader innan resultatet kommer och det fordrar att jag pratar lite med Stockholmshem.

Så här är det på de flesta ställen där du inte själv betalar elräkningen.

Det är därför som lagen behöver förändras.

Det är därför som jag påstår att vi enkelt kan spara 5 TWh el  per år genom en lagändring.

 ”Jamen hur är det nu då!”

”Hur kan du spara 80 –  90 %?”

Det är mycket enkelt. Det finns ett antal energisparåtgärder som vi kunde vidta som ändå inte känns lönt då vi inte har egen elmätare. Vårt företag skulle inte tjäna en krona på dessa åtgärder utan Stockholmshem skulle istället inkassera.

Men det finns en åtgärd som jag ska ta tag i som ger ungefär 80 till 90 % elbesparing.

Vårt kontor värms som de flesta kontor med fjärrvärme. Det är en bra och trygg energiform men inte lika ”ädel” energiform som elenergi. Med ädel menas att el kan användas till flera olika saker jämfört med fjärrvärme som bara kan ge värme och varmvatten.

Problemet är att vårt kontor finns i en källarlokal som är bra på de flesta  sätt. Vi har bra parkeringsplatser, kök, toalett, fönster, god ventilation, centralt läge och avsaknad av störande ljud. Lokalens ytterväggar är dock inte så väl isolerade då huset är byggt på 1950-talet. Lokalerna är varma från maj till och med oktober men under vinterperioden är ytterväggarna och delar av golven kalla.

Under vinterperioden är inomhustemperaturen ungefär 16 -18 grader vilket är för lite.

Vi har bara hyrt lokalen ett drygt år och hittills har vi löst problemet med att sätta på tillfälliga elektriska värmefläktar.

Jag ska nu ta tag i problemet och prata med Stockholmshem. Tanken är att förmå dem justera värmen så att vi slipper sätta på elfläktarna.

Min bedömning är att det handlar om ungefär två kW(2000 W) eleffekt som vi använder för extra värme under vinterperioden.

Eftersom de i övrigt största enskilda elförbrukarna är kylskåpet som inte drar mer än 20 W i snitt och belysningen kanske  drar i snitt 30 W(är mest släckt) torde övrig total elförbrukning ligga  nånstans mellan 50 och 60 W i snitt.

Därav antagandet att vi ska kunna få ner elförbrukningen mer än 80%.

Jag har nu ringt Stockholmshem och bokat in en tid för besök av deras servicepersonal.

Återkommer med besked om hur det gick.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.