Här gick det snett med solcellerna!

Bo Lindwall i Sollentuna har i en debattartikel på Ny teknik  klagat på sin köpta solcellsinstallation. Jag har pratat med Bo  och har också sett huset utifrån. Vilket solcellsföretag det gäller som installerat solcellerna står längre ner. Solcellsföretaget tycks vara ytterst seriöst om man bara tittar på deras hemsida.

Frågan är var det gått snett?

Varken solcellsföretaget eller Ny Tekniks debattredaktör har varit särskilt noggranna gällande förutsättningarna. Inte heller Ny Tekniks kommentatorer(undantaget SolDat) har varit särskilt ifrågasättande.

Ridå!

Jag har nämligen upptäckt att solcellerna inte är särskilt optimalt placerade men framför allt att de är skuggade av ett antal träd!

Beställarens uppgifter:

Beställaren Bo Lindwall i Sollentuna har blivit lovad en toppeffekt om 9,2 kW och en elproduktion om 9.200 kWh per år samt en återbetalningstid om 10 år. Resultatet blev  drygt 5.800 kWh per år.

Montagehantverkarna dök upp oannonserade vid byggstarten. Informationen från solcellsföretaget var ej särskilt god. Beställaren årliga elförbrukning för villan är 15-16.000 kWh före solcellsinstallationen. Beställaren söker ej ersättning för elcertifikat då det upplevs för krångligt. Beställaren känner, när jag frågar, ej till fabrikatet på solcellerna och växelriktaren.

 

Fakta:

Installationen utfördes för  ett år sedan.

Med någorlunda optimala förhållanden som  30 graders taklutning i syd och avsaknad av skuggande träd hade förmodligen elproduktionen blivit relativt nära 9.200 kWh per år. Normalt sett kan man räkna med en elproduktion om 1000 kWh per år och kW i toppeffekt vid goda förutsättningar.

Takets lutning har tyvärr varit ca 15 grader. Takets riktning är tyvärr syd-väst. Hälften av solcellerna har placerats  i syd och hälften i väst.

Dessutom är solcellerna kraftigt skuggade av olika träd.

Med sådana förhållanden är det inte konstigt att elproduktionen bara blev drygt 5.800 kWh.

Investeringskostnaden är totalt 170.000 kr inkl  moms. Det innebär 18.500 kr per kW toppeffekt  förutsatt optimala förhållanden. Detta pris är något högre än ett genomsnittspris men inte ovanligt högt. Beställaren fick 20 % investeringsbidrag.

Säljaren från solcellsföretaget besökte objektet på plats och var enligt beställaren glad och trevlig men sa inget om de skuggande träden.

Min rekommendation är att beställaren låter fälla de träd som skuggar solcellerna.

Representanter för det aktuella solcellsföretaget  PPAM Solkraft har erbjudits att kommentera.

Min fråga till PPAM gällande var det gick snett kvarstår.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

soltilljord@gmail.com

 

Fotot: Låg och felriktad taklutning med träd mot söder

 

En reaktion på ”Här gick det snett med solcellerna!

  1. Mycket bra artikel. Låt oss fortsätta att hänga ut dem som inte presterar vad dom lovar eller rent ut ljuger och förtalar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.