Fritt fram att fånga solen utan lov

I dag den 22 februari föreslår regeringen i en lagrådsremiss att det inte ska krävas bygglov för att montera solcellspaneler och solfångare som följer en byggnads form. Detta betyder att du kan montera solceller på både taket och väggarna så länge som de följer byggnadens form. Redan idag är det tillåtet att montera solceller på marken på en ställning. Förenklingen av regelsystemet för bygglov ska underlätta en omställning till förnybar el och avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet.

– De senaste tio åren har det skett en snabb ökning av solenergi och den installerade effekten i världen har ökat nära 50 gånger. Men användningen i Sverige är fortfarande väldigt liten. Genom att vi tar bort bygglovet för solceller och solfångare avlastar vi byggnadsnämnderna samtidigt som vi också gör oss av med ett hinder för mer förnyelsebar energi i Sverige, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Som ett led i regeringens pågående arbete med att förenkla regelsystemet för bygglov och därmed öka bostadsbyggandet, föreslår regeringen att det inte ska krävas bygglov för att på en byggnad inom ett detaljplanelagt område montera solceller och solfångare som följer byggnadens form.

Enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) ska det till hösten räcka med att i efterhand anmäla till kommunen att solpaneler satts upp.

”Det tror jag kommer att sätta ännu mer fart på den här branschen”, säger han till TV4 Nyheterna.

En proposition om bygglovskravet läggs fram i vår och regeringen räknar att bygglovskravet ska vara avskaffat den 1 augusti.

 

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Bilden: Fortfarande bygglov för sådant montage

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.