Europas dyraste el

Bygget av den nya kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 är på väg att bli klart. Det har länge funnits skillnader mellan de nordiska länderna när det gäller elkraftöverskott. I Norge och Sverige har man ett elöverskott. I Finland och Danmark är man beroende av import för att täcka sin efterfrågan på el. 

Norden förväntas på grund av all ny sol-, vind- och vattenkraft  få ett elöverskott 2019 när Finland tar den nya kärnkraftsreaktorn i drift. Olkiluoto 3 skulle ursprungligen varit klar 2009 och kosta 30 miljarder kronor. Tio år senare ser det ut som att man närmar sig en driftstart av det som blir världens näst dyraste byggnad. Den finska kraftproducenten TVO har då betalat över 85 miljarder kronor när kärnreaktorn står klar. Flera års tvister med den franska leverantören Areva slutade till sist med att man kom överens om slutsumman.

Förmodligen får man aldrig, med dagens elpriser, de investerade pengarna tillbaka. Tyvärr är reaktorn dessutom byggd på finska västkusten så vid en eventuell reaktorolycka kan radioaktiva vindar nå Stockholm inom några timmar.

 

Civilingenjör Lars Sundström SunToEarth

Fotot Pressbild TVO

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.